FollowUsOnFacebook FollowUsOnYoutube

instagram

Agility (Behendigheid)

De behendigheidssport voor honden heeft, na de eerste demonstratie tijdens de Winner tentoonstelling in 1979, een forse groei gekend. Behendigheidssport is heden ten dage dan ook de meest beoefende hondensport en het aantal beoefenaars neemt nog steeds toe. Alleen hieruit moge al blijken dat dit een geweldige sport is voor vele honden en hun baasjes. Eén van de voordelen van deze sport is ook dat het op geheel verschillende niveaus kan worden beoefend.


Zo zijn er de recreanten. Dit zijn de baasjes die met hun honden deze sport beoefenen maar die maar zeer beperkt of geheel niet aan officiële wedstrijden willen of kunnen deelnemen. Deze recreanten doen wat sport en plezier betreft niet onder voor de echte wedstrijdlopers.


Voor degenen die wel aan officiële wedstrijden willen deelnemen zijn er een aantal niveaus te onderscheiden. Men begint in de zogenaamde A1 klasse. Na in deze klasse voldoende te hebben gepresteerd gaat men naar de volgende klasse, de A2 of de B1 klasse. De A2 klasse is bedoeld voor diegene die geen volledig wedstrijdschema wil of kan volgen. Dus bijvoorbeeld de recreant die toch wel eens enkele wedstrijden wil lopen.


De B1 klasse is voor de echte wedstrijd lopers. In deze, en volgende klassen, dient men per jaar een aantal selectie wedstrijden te lopen. Dat zijn wedstrijden waarbij men punten kan behalen en waarvan het aantal aan het begin van het seizoen wordt vastgesteld door het overkoepelend orgaan Cynophilia. Aan het eind van het seizoen wordt aan de hand van het aantal behaalde punten bepaald wie er naar een volgende klasse gaat en wie er degradeert voor het volgende seizoen.
Een degradatie uit de B1 klasse is niet mogelijk. Uit elke hogere klasse wordt men bij degradatie dus wel teruggezet. Na de B2 klasse komt de hoogste klasse, de C klasse. In deze hoogste klasse kan men ook wedstrijden lopen voor de titel Nederlands, Europees en zelfs wereld kampioen.

Behendigheidssport is een individuele sport hetgeen inhoudt dat u voor het lopen van wedstrijden niet afhankelijk bent van teamgenoten. In tegenstelling tot b.v. fly-ball waar u altijd in een team werkt.

Waar bestaat deze behendigheidssport nu eigenlijk uit? In deze sport gaat het erom om met zo weinig mogelijk fouten en in een zo kort mogelijke tijd de hond een parcours te laten lopen waarbij de baas de hond met commando's moet sturen.
Zo'n parcours kan uit de volgende toestellen bestaan: de hoogtesprong, schutting, kattenloop, band, tunnel, slurf, tafel, paaltjes, breedtesprong, wip en nog enkele hindernissen die we niet zo vaak zien zoals de borstelsprong, de dubbelsprong en de muur. Niet alle toestellen worden altijd opgesteld maar ook kunnen sommige, zoals m.n. de hoogtesprong, meerdere keren in het parcours voorkomen.

Degenen die nog geen kennis hebben gemaakt met deze sport mogen misschien denken dat er een oneerlijke concurrentie is veroorzaakt door het grote verschil in formaat van de diverse honden. Maar ook dit is geregeld. In elke klasse bestaan er n.l. drie groepen: de kleine, de middelgrote en de grote honden.
De kleine honden zijn de honden met een schofthoogte tot en met 34,99 cm. De middelgrote honden hebben een schofthoogte vanaf 35cm tot 42,99cm. En alles wat groter is behoort tot de groep grote honden.

Er zijn een paar voorwaarden waar de hond aan moet voldoen om deze sport te kunnen beoefenen. Op de eerste plaats moet de hond redelijk goed gehoorzamen. Dit behoeft verder geen toelichting. De hond moet echter ook uitgegroeid zijn. Ook voor de beginners vergt deze sport heel wat van de hond.
Zo is bijvoorbeeld het springen, en dan gaat het eigenlijk om het neerkomen, voor elke jonge hond slecht. Dit komt doordat honden geen sleutelbenen bezitten om de schokken deels op te vangen. Maar ook de belasting voor de ruggengraat kan voor menig jonge hond te groot zijn. De honden moeten dus echt zijn volgroeid. Omdat het moeilijk is om dit voor elke hond apart te beoordelen gaat onze vereniging uit van een minimum leeftijd van 12 maanden.

Klik hier voor een overzicht van de tarieven van de cursussen en trainingen.

Copyright