FollowUsOnFacebook FollowUsOnYoutube

Hier komen

hierkomen1

Wat is het fijn wanneer de hond komt als hij geroepen wordt!! En niet alleen fijn, maar ook veilig voor de hond, voor u als baas, maar soms ook voor de omgeving.

Stelt u zich maar voor, uw hond loopt los en komt dichtbij het fietspad en er komt net een groep racefietsers aan, je moet er niet aan denken dat dat een botsing wordt, niet voor de hond, maar ook niet voor de fietsers! Of er komt een hond aan, waarvan u weet dat die het niet altijd waardeert wanneer een hond in zijn buurt komt. Er ligt een hoop vuil in het park na een mooi weekend en u wilt niet dat uw hond er van eet...........zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken waarom het zo belangrijk is dat uw hond komt wanneer hij geroepen wordt!

En dan bedoelen we natuurlijk echt bij u komen. Niet zomaar in de buurt en/of op armlengte afstand, maar echt dusdanig dat u rustig de hond aan kunt lijnen.

Natuurlijk moet een hond dit allemaal leren, het gaat echt niet vanzelf, hoewel dat soms zo lijkt. Wanneer een pupje nog heel jong is, zal dit pupje dicht bij de eigenaar blijven, omdat de wereld om hem heen groot en eng is, maar gaat zo'n pup groter worden, dan zal hij de wereld willen gaan ontdekken, dan zal ook het hier komen moeilijker gaan.

Bij u als eigenaar komen moet voelen als een feestje voor de hond. Het is dan ook belangrijk dat u, wanneer u al meerdere malen hebt geroepen en het eigenlijk wel zat bent dat de hond niet komt, u toch de hond beloont voor het uiteindelijk bij u komen! Wordt u dan toch boos en lijnt u de hond al mopperend en boos aan, dan zal de hond een volgende keer echt niet snel komen of zelfs met een omweg, want ja, de vorige keer deed u toch ook zo naar......

De beloning die u dan geeft, moet ook echt de moeite waard zijn om naar u toe te komen. Een gewoon brokje uit de etensbak is niet echt de moeite waard, maar komt u met rodi worst, kaas, stukje pens, kip of wat dan ook en de hond is zich er van bewust dat u dit lekkers misschien wel weer bij u zou kunnen hebben, dan zal de hond sneller komen. Zorg er dan ook voor dat u als beloning voor het HIER komen altijd iets super lekkers bij u hebt en wat ook heel belangrijk is, wissel de beloning af, altijd hetzelfde is niet aantrekkelijk. U kunt ook belonen naar prestatie, d.w.z. komt uw hond niet zo snel, maar uiteindelijk wel, dan is 1 gewoon beloningsvoertje prima, komt de hond heel snel, dan is zo'n extra lekker voertje zoals worst of kip wel een super beloning. Komt uw hond wanneer er veel prikkels zijn, dan is een jackpot wel op zijn plaats, dus een hand vol lekkers!! Natuurlijk komt met het belonen met iets lekkers ook uw stembeloning, 'goed zo', 'braaf' en u bent blij en enthousiast!

Oefen het HIER komen ook in huis, in de tuin, maar ook aangelijnd. Tijdens het wandelen kunt u, wanneer uw hond niet met u bezig is, ook eens de naam van de hond noemen en kijkt de hond, dan volgt het commando HIER en u loopt achteruit. De hond wordt uiteraard weer beloond voor het komen!!

Het is ook heel belangrijk dat u in huis ook begint met het oefenen van de halsband vastpakken. Uw hond gaat het dan gewoon vinden dat u ook de halsband vastpakt, zonder daar nare ervaringen aan over te houden. Zorg ervoor dat u weer iets lekkers bij de hand hebt, roep uw hond en terwijl hij aan het lekkers knabbelt pakt u aan de ZIJKANT of aan de ONDERKANT de halsband. Een hond vindt het heel vervelend wanneer er naar hem gegrepen wordt, vooral van bovenaf, dus wen uzelf en de hond er aan dat dit altijd aan de zij of onderkant gebeurd! Merkt u dat uw hond dit vervelend vindt, gebruik dan meer en extra lekkere voertjes, hij zal dan druk bezig zijn met het nuttigen van de voertjes en u kunt ondertussen de halsband vastpakken.

Een manier om de hond vast te pakken zonder een hond een nare ervaring te laten krijgen is de methode met de twee handen. U zorgt ervoor dat u 2 voertjes hebt, 1 in uw linkerhand en 1 in uw rechterhand. Hou de handen met de palmen naar boven, de voertjes tussen duim en wijsvinger. Een hand is op de pols van de andere hand. Komt uw hond, dan krijgt hij het eerste voertje uit de hand het dichst bij de hond, heeft hij die op dan laat u zien dat in de andere hand (die op de pols) nog iets lekkers heeft, schuif die desnoods richting neus van de hond. Terwijl de hond daar aan knabbelt (niet meteen helemaal geven, anders is de hond weer weg) pakt u met uw hand de halsband aan de onderkant vast. Op die manier hoeft u niet te grijpen naar uw hond! (zie afbeeldingen) Grijp in ieder geval NOOIT naar de hond, dit zal een nare ervaring geven en de volgende keer wordt het HIER komen niet makkelijker.

 hierkomen2 hierkomen3

Om het HIER komen goed aan te leren, is het belangrijk dat u tijdens de wandelingen dit regelmatig oefent, ook al is het niet nodig dat uw hond bij u komt. Maak het onvoorspelbaar, dus niet alleen roepen wanneer de wandeling ten einde is, en dan ook nog eens altijd bij diezelfde plek aan het einde van het park........een hond heeft dit door en weet dan dat hij op dat punt juist niet moet komen. Voorbeeld van het oefenen kan zijn, u gaat naar het park en soms mag de hond meteen los, soms niet, eerst een stukje aan de lijn lopen. Wanneer u een poosje loopt, roep de hond HIER, hij krijgt een beloning en weer een 'vrij', hij mag weer gaan. Na weer een poosje roept u de hond weer HIER en hij krijgt een beloning en moet aan de lijn. Na een paar passen mag de lijn weer los, of na een wat langer stuk wandelen of misschien vandaag even niet meer los. Ook bij het HIER komen alleen even het halsbandje pakken. Op die manier kunt u afwisseling brengen in het oefenen van het aanlijnen van de hond. Na het aanlijnen kunt dit ook aantrekkelijker maken voor de hond, door ook weer na aanlijnen een voertje te geven of door even met de hond te spelen. Komt uw hond uit zichzelf bij u, ook al heeft u dit commando niet gegeven, dan beloont u uw hond toch met iets lekkers, bij u komen is echt heel fijn!

Natuurlijk is het voor een jonge hond nog moeilijk om naar u toe te komen wanneer hij aan het spelen is. Wanneer u ziet dat uw hond erg druk met iets bezig is, heeft het geen zin om te blijven roepen. Voorkom dat u meerdere malen blijft roepen, het commando HIER verliest dan kracht en de hond raakt er aan gewend dat u toch wel een paar keer roept, hij hoeft niet direct te komen. Wacht op het moment dat uw hond even opkijkt naar u, roep dan uw hond vrolijk bij u! Wanneer hij onder die omstandigheden toch bij u komt, verdient de hond wel een jackpot!!

Mocht dit niet lukken, dan is het beter om naar uw hond toe te gaan en even te laten ruiken wat u allemaal voor lekkers heeft, stap dan achteruit en roep uw hond bij u, wanneer hij dan komt beloont u ook weer de hond uitbundig.
Voor de afwisseling kunt u ook als beloning eens spelen met het favoriete speeltje van uw hond wanneer hij bij u komt.

 

BLIJF BINNEN BEREIK

Het is goed om een hond al snel te leren binnen een bepaalde afstand van u te blijven en vooral ook in het zicht! Bepaal voor uzelf een afstand waarvan u zegt, dat vind ik ver genoeg en een afstand waarbij je nog bereik hebt met je hond. Is de hond te ver van u vandaan, dan is een hond vaak niet meer bereikbaar. Wanneer u voor uzelf deze afstand hebt bepaald, roep uw hond dan altijd terug, wanneer deze de grens overschrijdt of uit het zicht verdwijnt.

 

WEGLOPEN

Soms lijkt het of een hond ons negeert en ineens doof is geworden, oost indisch doof weliswaar.... Probeer dan ook eens, wanneer de hond niet luistert, gewoon de andere kant op te lopen, zonder de hond te roepen. Dit kunt u alleen doen wanneer alle omstandigheden veilig zijn voor de hond!
Loop weg en probeer de hond ongemerkt een beetje in de gaten te houden. Vaak vindt een hond dat toch wel heel spannend en komt dan gauw achter een eigenaar aan. Beloon dan ook weer voor het bij u komen.

 

LOKKEN OF BELONEN

Het belonen van de hond voor het HIER komen moet ook echt een beloning zijn! De beloning zit in uw zak of tasje en komt pas tevoorschijn wanneer de hond echt bij u is. Onder moeilijke omstandigheden gebruiken we de brok wel als lokmiddel, bijv bij de methode met de 2 handen of wanneer de hond bij andere honden moet worden weggelokt. Het is alleen niet de bedoeling dat u om de hond bij u te krijgen gaat lopen zwaaien met het voer. Ook is het niet de bedoeling dat u gaat roepen: "Kom Bello.......koekje". Wanneer u dit de hond aan gaat leren, zal hij niet meer komen wanneer hij geen brok ziet of niet "koekje" hoort!

 

AFLEIDING

Afleiding, zoals andere honden, joggers, konijnen enz. zijn extra moeilijke obstakels die het HIER komen niet makkelijk maken. Oefen het HIER komen altijd eerst in prikkelarme omgevingen. Gaat dat goed, dan daar waar meer afleiding is.

Ook in het oefenen voor het HIER komen gaat veel werk zitten, maar het is wel de moeite waard en ook nog eens heel veilig wanneer uw hond onder alle omstandigheden bij u komt, wanneer hij geroepen wordt. Heeft u problemen met het HIER laten komen van uw hond, blijf dan zeker niet tobben, maar roep onze hulp in. Soms is 1 prive les al genoeg om verder te kunnen gaan.
Wij wensen u veel succes met het oefenen!

Copyright