FollowUsOnFacebook FollowUsOnYoutube

instagram

Wandelen zonder trekken

trekken2Voor sommige honden lijkt dit een logische zaak en lopen braaf met de eigenaar mee zonder aan de lijn te trekken. Dit tot grote frustratie van de meeste andere hondeneigenaren, die achter de strakke lijn aanlopen, ja soms bijna rennen. Wat is het toch moeilijk………

Met dit verhaal hopen wij duidelijkheid te kunnen scheppen in het hoe en waarom en in wat wel en wat niet te doen wanneer uw hond aan de lijn trekt.

In dit verhaal spreken wij voor het gemak over de hond als zijnde ‘hij’, maar natuurlijk kunt u bij het hebben van een teefje dit als ‘zij’ lezen.

Let wel: wandelen zonder trekken is niet hetzelfde als het volgen in een training. Volgen in een training is de hond dichtbij het linkerbeen en in aandacht voor de eigenaar meelopend. Wandelen zonder trekken is een opvoedingsoefening, waarbij we de honden willen leren aan een ontspannen lijn mee te lopen.

 

OORZAKEN

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een hond die trekt is NIET dominant. Dit horen we maar al te vaak, maar dit is niet het geval. Er zijn diverse redenen waarom een hond trekt aan de lijn. 

  • Meestal is de reden, dat de hond het nooit of nooit goed geleerd heeft
  • Een andere reden is simpelweg dat uw hond nog te jong is om altijd zonder te trekken mee te lopen
  • Uw hond moet nodig zijn behoefte doen
  • Uw hond weet dat hij naar het park gaat en daar mag spelen, dus er is opwinding
  • Uw hond heeft veel energie
  • Het trekken is beloond
  • Het normale tempo van de hond ligt gemiddeld hoger dan dat van ons

Om een hond het trekken af te leren en daarmee te leren met een ontspannen lijn met u mee te lopen vergt doorzettingsvermogen en een eigenaar moet hierin heel consequent zijn. Helaas lukt dit niet altijd. U probeert uw hond duidelijk te maken om niet te trekken en het lukt niet. Vervolgens bent u het zat en denkt laat maar….de hond mag toch trekken. Op die manier is het voor een hond niet duidelijk wat nou de bedoeling is, wel of niet trekken aan de lijn.

Een pup snapt nog helemaal niet wat ‘volg’ of ‘naast’ betekent en het heeft dus nog geen enkele zin om dit steeds te blijven zeggen tegen uw hond, eerst zal de hond moeten leren wat het betekent om naast u te lopen. Bovendien vinden we het ook nog o zo leuk wanneer we met onze pup lopen en hij ziet iemand, iets leuks of een andere hond en wil er enthousiast naar toe………wij lopen dan achter de pup aan. Uw pup trekt en het wordt beloond, hij komt immers daar waar hij naar toe wil!

Wanneer uw hond in de gaten krijgt dat hij naar het park gaat dan is uw hond opgewonden en blij. Daardoor trekt hij, hij wil er zo snel mogelijk naar toe. En ook dan…………hij komt weer waar hij zijn wil. 

Ook wanneer uw hond nodig moet plassen of poepen zal het trekken erger zijn, hij zoekt zo snel  mogelijk een plek om te kunnen ontlasten.

Honden die niet of weinig los komen en te weinig beweging en uitdaging hebben in hun leven, zullen ook eerder de neiging hebben om te trekken aan de lijn. Eindelijk naar buiten en dan wil hij vooruit, even dingen ontdekken, lekker rondrennen enz.

 

WAT MOET U NIET DOEN

Wat we vaak horen en zien is, dat mensen met de lijn de hond corrigeren….helaas! Het corrigeren is echt een ouderwetse trainingsmethode en is niet meer geaccepteerd in de hedendaagse nieuwe inzichten in het  opvoeden/trainen en omgaan met de hond. Jammer genoeg zien we het nog heel vaak, vooral als het voorbeeld op tv wordt laten zien door een hond in zijn zij te porren of zelfs een schopje in de zij te geven. 

Het lijkt allemaal even te werken, maar de volgende keer trekt de hond toch weer. De hond zal correcties als onprettig ervaren, soms zelfs met pijn en om dan de correctie en de pijn te vermijden zal de hond inderdaad stoppen met trekken, MAAR er zal onzekerheid naar de eigenaar ontstaan, de hond snapt het allemaal niet en wordt angstig, want wanneer krijg ik weer die onprettige correctie?

De nieuwe inzichten gaan uit van een goede baas hond relatie, waarbij de hond het leuk en prettig vindt om voor de eigenaar te werken en dingen goed te doen en niet uit angst of onzekerheid. Zeg nou zelf, zo’n relatie wilt u toch zeker ook met uw hond!?

Bovendien kan het corrigeren aan de lijn schade aanrichten aan uw hond, zeker bij een pup of jonge hond, die nog niet volgroeid is. Alles is nog week en breekbaar en u zult daar waarschijnlijk niet meteen problemen mee krijgen, maar op latere leeftijd kan deze schade duidelijk worden, dus ga niet corrigeren met de lijn door rukjes te geven aan de nek/halsband, ook niet zachtjes!!

Het is reuze makkelijk en in iedere dierenspeciaalzaak zijn er allerlei halsbanden en tuigen te koop die het trekken helpen te stoppen of voorkomen, maar niet al die hulpmiddelen zijn goed voor uw hond!

 

CORRIGERENDE HULPMIDDELEN

De bekendste is wel de slipketting, deze is vaak van ijzer, maar ook in kunststof en leer is deze verkrijgbaar. Wanneer de hond trekt zal deze ketting aantrekken en de hond zal hierdoor het gevoel van stikken krijgen, waardoor de hond zou moeten stoppen met trekken. Vroeger werd deze in de training veel ingezet. Goed gebruikt hielp het inderdaad om de hond te laten stoppen met trekken, maar ook hier weer, de hond trekt niet meer om de pijn en de angst voor deze pijn te vermijden en niet omdat hij op een prettige positieve manier heeft geleerd naast de eigenaar te lopen. We schrijven ‘goed gebruikt’, want het werken en corrigeren met de slipketting was een werkwijze op zich. Zomaar een slipketting omdoen zal in het begin wellicht helpen, maar op den duur raakt de hond er aan gewend en zal toch weer gaan trekken……

Een andere halsband met corrigerende werking, zij het wat minder, is de half-check. Dit is gedeeltelijk een gewone halsband en gedeeltelijk ketting. Ook bij deze halsband is er een corrigerende werking bij trekken, dus eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de slipketting. 

Dan is er nog de prikkeband, waarbij er scherpe pinnen aan de binnenkant van de aantrekkende ketting zitten, die in de huid van hond getrokken worden bij trekken aan de lijn………… Voor ons valt dit corrigerende middel onder hondenmishandeling, waar we verder natuurlijk niets over hoeven te zeggen, het lijkt me duidelijk dat dit zeker niet prettig is voor de hond en deze zal inderdaad niet meer trekken, maar van een blije hond kan toch geen sprake meer zijn.

Het gebruik van deze corrigerende banden werd (en nog steeds, gelukkig steeds minder!) in bepaalde hondensporten (bijv. africhting)  gebruikt op een bepaalde manier, met korte rukjes, waardoor het adrenaline gehalte van de hond hoger wordt en de hond zeer opgewonden wordt, wat in die sporten gewenst is voor de prestatie van de honden. Bij het wandelen zonder trekken is dit natuurlijk niet gewenst, het trekken zou dan alleen maar erger kunnen worden.

Verder zijn er ook nog corrigerende tuigen. Dit zijn tuigen met bandjes die onder de oksels van hond doorlopen en die aantrekken wanneer de hond trekt. Dit voelt als touw dat schuurt onder je oksels en waar je huid flink beschadigd van kan raken. Ook hiervoor geldt hetzelfde als bij de prikkeband……niet doen dus!!

WAT KUNT U WEL DOEN

Met het oefenen voor het wandelen zonder trekken kunt u bij een pup wel beginnen, alleen in het begin gebruikt u hiervoor nog geen commando, de pup weet nog helemaal niet wat dat betekent, dus een commando als ‘volg’ of ‘naast’ heeft dan nog geen zin. Wat u wel kunt doen is de momenten dat uw hond aan een ontspannen lijn meeloopt dat te gaan belonen. Uw hond loopt een moment zonder te trekken met u mee en u beloont dit met een voertje en de woorden ‘braaf’ of ‘goed zo’. Uw hond snapt nog helemaal niet waarvoor hij beloond wordt, maar wanneer u dit elke keer doet gaan er kwartjes vallen bij de hond. Dit is het moment dat u er een commando aan toe kunt voegen, bijv.: ‘goed zo naast” of ‘braaf naast’. Het commando wat u voor het wandelen zonder trekken wilt gaan gebruiken maakt op zich niet uit, maar u moet vanaf dat moment wel steeds hetzelfde commando gebruiken. Het is heel belangrijk dat u altijd kleine hap, slik, weg voertjes bij u heeft, die snel en makkelijk te pakken zijn, los in uw zak of in een speciaal tasje. Wanneer u uw voertjes in een bakje of zakje hebt en uw pup loopt netjes naast u, tegen de tijd dat u uw voertje uit het bakje of zakje hebt, trekt de hond alweer en is het te laat om te belonen of u beloont het verkeerde gedrag, nl het trekken. Geef het commando nog niet van te voren, het zal uw pup nog niet lukken om hier naar te luisteren, er valt zoveel te beleven op straat! Alleen dan wanneer hij netjes mee loopt dit belonen.

Wanneer uw pup/hond iets ziet waar hij naar toe wil, dan kunt u het beste eerst proberen de aandacht van uw hond te krijgen. Loop een paar stappen naar achter en noem de naam van uw hond. Lok hem eventueel met een voertje aan zijn neus mee naar achter. Op die manier zorgt u ervoor dat uw hond eerst aandacht heeft voor u en niet voor al het andere. Wanneer hij geluisterd heeft en daarvoor is beloond kunt u een een teken geven dat hij nu wel naar datgene mag wat hij gezien heeft, door bijv te zeggen ‘toe maar’. Geef geen ruk aan de lijn, daar ervaart uw hond alleen weer een onprettig gevoel of pijn mee. Op deze manier leert uw pup al dat meteen trekken naar iets wat hij ziet en naar toe wil niets oplevert. Aandacht voor de baas wel!

Omdat u nog geen commando heeft gegeven, kan de pup/hond nog niet in de fout gaan wanneer hij wel trekt. Wanneer u eenmaal begint met het geven van het commando, dan moet u ook wel consequent zijn in het toepassen van het commando. Zegt u dus ‘volg’ of ‘naast’ dan moet u ook echt gaan oefenen met uw hond, wat dan betekent dat de hond netjes mee moet lopen en niet mag stilstaan om te snuffelen en/of te ontlasten. Doet hij dit wel, dan moet u de hond meenemen en wanneer hij dan weer netjes naast loopt, weer belonen. Heeft u geen tijd of heeft u uw dag niet, geef uw hond dan ook geen commando, dan kan hij niet de fout in gaan. Oefen alleen op de momenten dat uw hond uitgelaten is en dat u er de tijd voor kunt nemen. Oefen met een jonge hond maar korte stukken. Duurt het te lang dan verliest uw hond uw aandacht en wordt het te moeilijk. Wanneer u klaar ben met oefenen dan geeft u ook een teken dat het niet meer hoeft, zoals ‘vrij’ of ‘klaar’. 

Op deze manier wordt het duidelijk voor uw hond en zal het helpen het wandelen zonder trekken te bevorderen.

 

HOE KUN JE OEFENEN

Wanneer uw hond er aan toe is kunt u met het echte oefenen beginnen, de basis heeft u gehad zoals boven beschreven. Nu gaan we echt een commando geven en oefenen. Wij gaan even uit van het commando ‘naast’, maar het is aan u welk commando u wilt gaan gebruiken. U geeft het commando ‘naast’ en uw hond loopt eerst netjes mee, dit beloont u tijdens het lopen met een voertje. Probeer het voertje dan ook al lopend met de hond naast u te geven, anders zou de hond kunnen leren dat hij altijd moet stoppen of zitten en dat is uiteraard niet hetzelfde als wandelen zonder trekken! Het voertje komt uit uw zak of tasje, het is niet de bedoeling dat uw hond achter een voertje aanloopt, dan zal hij het nooit gaan begrijpen. 

Uw hond loopt dan netjes mee, maar er komt dan een moment dat hij toch gaat  trekken. Sta dan stil en zeg niets, wacht tot de hond omkijkt, een stap terug doet en de lijn ontspant. Op dat moment gaat u weer lopen. Wanneer uw hond dit gaat snappen en een stap terug doet, kunt u zeggen, ‘braaf naast’ en al lopend weer belonen. Zorg er wel voor dat die beloning naast u gegeven wordt.

Voor deze methode moet u erg veel geduld hebben. Wanneer uw pup wat ouder is kunt u ook van richting gaan veranderen wanneer de hond trekt. U gaat lopen en geeft het commando voor het naast lopen. Het begint misschien de eerste stappen goed, die u uiteraard beloont, maar daarna gaat de hond naar voren lopen en trekken. Het moment dat uw hond naar voren gaat lopen, doet u een paar passen naar achter en draait u zo om dat uw hond weer aan dezelfde kant uitkomt en u loopt verder. Let hierbij op dat u niet rukt en trekt aan de lijn. Het beste is de lijn in 2 handen op de buik te houden, zodat de lijn zo stil mogelijk blijft. Loopt hij dan weer mee en naast u, gaat u weer belonen voor het naast lopen. Gaat de hond weer naar voren dan doet u dit weer van voren af aan. Ja, als uw hond veel trekt, dan komt u zeker niet waar u naar toe had moeten gaan………daarom is het belangrijk dat u alleen oefent als u er tijd voor hebt. Zo niet, dan geeft u geen commando en kan de hond niet de fout in gaan wanneer hij trekt. Op die manier blijft het duidelijk voor de hond, een commando, dan wordt het oefenen toegepast, daarna het vrij teken of geen commando gegeven, trekken, snuffelen, plassen en poepen mag. Let op: heeft u het commando naast gegeven dan is het ook niet de bedoeling dat u gaat wachten wanneer uw hond gaat snuffelen, u loopt dan gewoon door, zonder te rukken en corrigeren met de lijn. 

De timing van het handelen en de andere kant oplopen is erg belangrijk. Ook de timing van de beloning, zodat de hond gaat snappen wat de bedoeling is, is van belang! 

 

HULPMIDDELEN

Er zijn hulpmiddelen te koop die helpen het trekken te voorkomen. Soms kunnen die hulpmiddelen handig zijn, bijvoorbeeld wanneer u een blessure heeft of rugproblemen. Wanneer u naar een hulpmiddel grijpt, gewoon omdat het wandelen zonder trekken niet wil lukken is dat een gemiste kans…….het voorkomt het trekken, maar de hond leert niet te wandelen zonder trekken!

Welke hulpmiddelen kunt u dan eventueel gebruiken?

HALTI OF GENTLE LEADER

Dit zijn beiden snuitbanden vergelijkbaar met een halster van een paard. Doordat de band om de snuit zit, wordt de hond bij trekken aan zijn kop naar opzij getrokken, wat het trekken moeilijk maakt. Nadeel is dat het vaak niet langzaam aangeleerd wordt om een snuitband om te hebben. Eigenlijk moet je dit langzaam en op een leuke manier opbouwen zodat de hond het niet vervelend vindt. De snuitband wordt door de meeste honden als negatief en vervelend ervaren en gaan vaak met hun snuit langs eigenaar of over de grond wrijven om er van af te komen.

Een ander groot nadeel is, is dat bij verkeerd gebruik nekblessures kunnen ontstaan bij de hond. Het best is om ook een halsband te gebruiken en een lijn met aan beide uiteinden een musketon. Op die manier kunt u gewoon met een lijn lopen en op de momenten dat de hond trekt overgaan op het gebruik van de halster. Zo kunt u dan toch het wandelen zonder trekken oefenen, beloon die momenten dan ook weer met voer! Ga vooral niet corrigeren en rukken geven met de halti of gentle leader om, al te vaak heeft dit voor nekhernia’s gezorgd.

HALTI HARNAS

De halti harnas is een tuig dat ook wordt vastgemaakt aan de halsband. De hond wordt uit balans getrokken waardoor trekken moeilijker wordt.

U-LEAD

Ook dit is een tuig dat de hond uit balans trekt bij trekken, deze wordt alleen niet aan de halsband bevestigd, zodat u ook een lijn met 2 musketons zou kunnen gebruiken om het wandelen zonder trekken gewoon toe te passen en te belonen voor het naast u lopen. 

Er zijn verder ook vele soorten niet corrigerende tuigen te koop en bij de ene hond zal dat wel helpen en bij de ander weer niet.

Verder zijn er vast nog vele andere hulpmiddelen te koop, zoveel dat wij ze ook niet allemaal kennen. Het is in ieder geval belangrijk dat ze niet corrigeren, waardoor de hond niet trekt om de pijn te vermijden. Let daar op en als u het niet zeker weet, zoek het dan op of vraag het aan mensen die er verstand van hebben.

Alle hulpmiddelen kunnen voor sommige honden een gewoonte worden, waardoor ze op den duur ook met de hulpmiddelen kunnen trekken. Probeer dus ook bij het gebruik van een hulpmiddel het wandelen zonder trekken te oefenen! De momenten dat uw hond ontspannen met u meeloopt, gaat u dit ook belonen (goed zo plus voertje en het noemen van het commando). 

 

AANDACHT

Een goede basis voor alle oefeningen, maar zeker voor het wandelen zonder trekken, is het hebben van aandacht van de hond voor u als eigenaar. Beloon ook het uit zichzelf naar u kijken tijdens het lopen. Hoe meer aandacht de hond voor u heeft, hoe meer dit vruchten afwerpt voor het wandelen zonder trekken. 

 

SPEELTJE

Ook het meenemen van het lievelingsspeeltje van uw hond kan helpen met het wandelen zonder trekken. Loopt de hond toevallig aan een ontspannen lijn mee, dan kunt u even spelen met uw hond. Het speeltje wordt weer weggedaan en uw hond zal aandacht voor u hebben, want hij weet dat u het speeltje heeft. Hierdoor zal hij ook dichter bij u blijven, dus minder trekken.

 

De ROLLIJN (Flexilijn)

Veel mensen gebruiken een rollijn om een hond toch aangelijnd te hebben, maar toch wat vrijheid te geven. Een rollijn VERERGERT echter het trekken aan de lijn, omdat het voor een hond niet duidelijk is wat het einde van de lijn is, de ene keer kort, een andere keer kan hij weer een stuk verder lopen. Wanneer u perse een rollijn wilt gebruiken dan kunt u het beste ook een verschil maken in het lopen met een korte lijn, dan krijgt de hond het commando ‘wandel’ of ‘naast’, mag de lijn uitlopen dan geeft u geen commando of een ‘vrij’ commando. 

Zoals u misschien heeft opgemerkt, er komt nogal wat kijken bij het aanleren van het wandelen zonder trekken. De timing is bijvoorbeeld heel belangrijk, de momenten die u kiest om te oefenen zijn belangrijk, het voer is belangrijk enz. Soms gaat het allemaal goed, maar soms wil het maar niet lukken. Vaker hebben eigenaren 1 of 2 prive lessen gevolgd om even op weg geholpen te worden om de timing goed te krijgen. Mocht u dit ook willen, neem dan contact met ons op. 

Ook het hebben van geduld is super belangrijk, je kunt met een pup of jonge hond gewoon niet verwachten dat ze een hele wandeling meelopen zonder trekken, maar je kunt wel een goede basis leggen.

Wij hopen dat we in ieder geval meer duidelijkheid hebben kunnen scheppen in het aanleren van het wandelen zonder trekken. Wij wensen u veel succes!

 

 

 

 

 

Copyright