Vuurwerkangst bij honden!
Rond het einde van het jaar zijn er weer veel honden en hun eigenaren in de stress, het is weer de tijd voor vuurwerk. Veel honden hebben daar last van en zijn bang. Wanneer ze jong zijn hebben ze er vaak nog geen last van, worden ze ouder dan kan de angst voor vuurwerk ontstaan. Wat kunt u doen en wat kunt u beter niet doen. Ook wanneer uw hond (nog) niet bang is, is het goed om dit te lezen, voorkom dat uw hond bang wordt!
Het begint bij de pup!
Heeft u een pup dan is het belangrijk dat u uw pup al in aanraking gaat brengen met allerlei geluiden buiten. Langzaam opbouwen aan steeds meer en harder lawaai. Allerlei soorten lawaai. Niet alleen het lawaai van bijvoorbeeld een trein, maar ook van luidspeakers buiten tijdens een happening etc. Waarom aan allerlei soorten lawaai? Honden kunnen heel goed ‘generaliseren’ dat houdt in dat, als een hond bijvoorbeeld eerst alleen maar bang voor vuurwerk was deze hond vaak op de lange termijn angstig wordt voor alle harde knallen, piepende/gillende geluiden en donderklappen zoals onweer en bliksem. Daarom is het belangrijk om uw pup aan alle soorten geluiden en lawaai te laten wennen als vanzelf sprekend en bij het leven horend! Voorkom bij schrikken dat uw pup kan vluchten dus altijd aan de lijn oefenen. Zorg altijd voor lekkere voertjes en een favoriet speeltje, zodat bij het horen van hard geluid, u direct kunt gaan spelen of met lekkers kunt afleiden. Het trainen van geluiden kan ook met behulp van een CD met geluiden of op internet.
Vluchten
Vluchten geeft een hond de illusie van veiligheid. Hij denkt de situatie toch een beetje in de hand te hebben. Daarom altijd aan de lijn oefenen (ook in huis!) dat geeft de hond steun en voorkomt vluchten.
Vluchten houdt de angst of zelfs paniek in stand en de hond zal nooit leren met de situatie om te leren gaan maar zal deze altijd blijven ontwijken! Dus vluchten voorkomen!
Hoe te trainen?
Het is zoals gezegd belangrijk om uw pup aan allerlei geluiden te laten wennen. Er zijn CD’s te koop met geluiden en vuurwerkgeluiden of te vinden op internet. Ook wanneer uw hond volwassen is, kun je aan de slag met opgenomen geluiden. De bedoeling is dan de hond een positieve associatie te geven bij het horen van geluiden. Wanneer u met opgenomen geluiden werkt, begint u met een zeer laag volume. Zet het geluid zacht en wanneer de hond het geluid hoort, geeft u hem iets superlekkers of gaat u spelen met het favoriete speeltje. Gaat dit goed dan kunt u het volume elke keer iets hoger draaien. Pas op, ga niet te snel, beter langzaam opbouwen voor een goed resultaat! Een knal betekent lekkers of spelen, op die manier krijgt een knal een positieve betekenis! Oefen vaak kort, liever dan langer oefenen.
TIPS
- laat de hond in deze tijd altijd aan de lijn uit, voorkom het uit angst weglopen;
- ga met uw hond naar een buitengebied waar de overlast van vuurwerk minder is;
- let op de tijden dat uw hond uitgelaten wordt, veel jeugd op straat met vuurwerk, niet uitlaten;
- laat uw hond niet alleen thuis, zeker niet met oud en nieuw;
- doe de gordijnen dicht en radio aan;
- laat uw hond op oudejaarsavond eventueel alleen in de tuin uit of vroeg in de avond;
- neem bij het uitlaten ALTIJD lekker voer mee en/of favoriet speeltje, zodat u de training toe kunt passen;
- vlak voor 12 uur een Kong, lekker kauwmateriaal of een hersenwerk geven, zodat uw hond daar druk mee bezig is wanneer het vuurwerk losbarst.
- om 12 uur……probeer niet met z’n allen opgewonden op te springen, hou het een beetje rustig;
- heeft uw hond een plek uitgekozen die voor hem prettig is, bijvoorbeeld de badkamer, onder het bed,
- laat hem daar dan met rust, maak het comfortabel
- plak eventueel uw brievenbus af, zodat er ook niets naar binnen gegooid kan worden.
Steun en troosten
In het verleden werd er gezegd, een hond mag je niet troosten, je moet hem negeren. Maar inzichten zijn enorm veranderd en inmiddels is het duidelijk dat een bange hond echt niet banger wordt wanneer hij getroost wordt. Sterker nog, het tast het welzijn van de hond aan, wanneer deze genegeerd wordt. Angst is een emotie en dat kun je niet belonen! Geef uw hond steun wanneer hij u opzoekt, ook buiten, help uw hond er doorheen. Laat uw hond lekker bij u liggen of zitten en hou hem lekker tegen u aan. Steun uw hond, maar betuttel niet, uw oh en ah’s maken het er niet beter op. Wees duidelijk en zorg dat u er bent voor uw hond!
Pups en oud en nieuw
Is uw pup nog helemaal niet bang met oud en nieuw, wat vaak het geval is met pups, ga dan toch niet met hem naar buiten. Wanneer er een hele harde knal is of het is heel dichtbij dan kan uw pup enorm schrikken, wat dan een begin is voor vuurwerkangst. Gaat uw pup voor het raam kijken, besteedt daar dan niet teveel aandacht aan (oh wat is dat, zie je dat of wat dan ook) reageer normaal, de pup moet het gevoel krijgen dat het de normaalste zaak van de wereld is. Gaat u reageren, dan maakt dat het weer heel bijzonder, dat kan eng zijn!
Ondersteuning d.m.v. voedingssupplementen en/of medicijnen
Is uw hond angstig dan kunt u uw hond ondersteunen met voedingssupplementen of medicijnen.
In deze tijd van het jaar is er veel te koop bij de diverse dierenspeciaalzaken. Wat wel of niet helpt is voor een ieder weer anders en zul je van te voren uit moeten proberen.
Voorbeelden zijn homeopatische middelen, cbd olie, brokken met kalmerende supplementen erdoor enz.
Adaptil verdampers kunnen goed resultaat geven, maar dan moeten er wel genoeg verdampers gebruikt worden voor de ruimte waarin deze gehangen worden. Deze verspreiden Feromonen, dit zijn geurstoffen die wij mensen niet kunnen ruiken, maar kalmerend zouden kunnen werken bij honden die angstig zijn. U kunt ook de Adaptil halsband aanschaffen, die ook zo’n 2 weken van te voren omgedaan moet worden. De werking is 3 weken, resultaten kunnen positief zijn.
Zylkene is een voedingssupplement tegen stress, ook hiermee kunt u het beste zo’n 2 weken van te voren beginnen en kunt u tijdens de jaarwisseling evt een dubbele dosering geven.
Dan zijn er natuurlijk de medicijnen die door de dierenarts worden voorgeschreven, voor gebruik bij extreme angst. Dit moet altijd in overleg met uw dierenarts! Let op dat u geen Vetranquil geeft. Wanneer u Vertranquil geeft wordt uw hond heel suf, maar de geluiden komen des te harder binnen en maakt de angst alleen maar groter.
Houdt wel in de gaten dat de medicijnen echt bedoeld zijn ter ondersteuning en op zichzelf niet iets aan de angst veranderen.
Deze medicijnen werken ook niet direct maar hebben minimaal een maand nodig om een nieuw evenwicht in te stellen. Dus ruim voor het knalseizoen geopend is, gaan beginnen.
Andere hulpmiddelen
Het gebruik van een thundershirt kan positieve invloed hebben op uw hond, het is als een rompertje die uw hond inbakert, waardoor uw hond zich prettig voelt. Ook kunt u door uw hond een sjaal of doek om te doen hetzelfde effect krijgen.
Er bestaan zelfs oorbeschermers voor honden: Mutt Muffs
Hulp!
Een hond met vuurwerkangst lijdt! Ga dus actief met uw hond aan de slag!
Mocht het niet lukken of loopt u vast in de training dan kunt u ook deskundige hulp inschakelen. U kunt u door een gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut laten begeleiden.
Omdat de ene hond de andere hond niet is, kunnen deze therapeuten advies op ‘maat’ geven in uw situatie. Voor een erkend kynologisch gedragstherapeut kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging voor hondengedragstherapeuten https://nvgh.nl/nvgh-gedragstherapeut/. Daar kunt u op de website kijken voor de dichtstbijzijnde gedragstherapeut.
Wij wensen u veel succes met uw vuurwerktraining!