Volg ons op facebook

Slechtweerlijn

Twijfelt u of de training
doorgaat? Bel dan onze
slechtweerlijn: 010-4701620,
of volg ons op facebook

Loopse teven op de cursus

Wanneer uw teefje loops is, kunt u helaas niet meedoen aan de cursus. Om niets van de lessen te hoeven missen, kunt u zelf wel mee komen kijken bij uw eigen groep, zodat u de nieuw aan te leren oefeningen wel thuis kunt doen met uw teefje en met uw vragen terecht kunt.

Hoe lang een loopsheid duurt is een beetje verschillend per hond, maar de loopsheid verloopt in 4 fases:
De eerste 2 fases worden vaak de ‘loopsheid’ genoemd:

  • 1e fase: dit is de vruchtbare periode, de vulva gaat opzwellen en de teef krijgt een bloederige afscheiding. Vaak is de teef dan ook onrustig. In deze fase is zij nog niet bereid tot paren.
  • 2e fase: dit is de eigenlijke loopsheid, de eisprong vindt plaats en de teef is vruchtbaar. De afscheiding neemt af en de teef is bereid te paren en ruikt ook aantrekkelijk voor reuen en soms ook teven.
  • 3e fase: de teef staat nu geen dekking meer toe en in deze periode zou de teef na dekking drachtig moeten zijn. Is zij niet gedekt dan is er sprake van schijnzwangerschap.
  • 4e fase: dit is de fase van rust tot de volgende loopsheid.

Wanneer een teef voor de eerste keer loops wordt is hond en ras afhankelijk. Een hond van een kleiner ras zal eerder loops worden dan een hond van een groot ras.

Doordat hormoonspiegels veranderen zullen er bij de teef lichamelijke maar ook vaak gedrags veranderingen plaatsvinden. Hierbij kunnen teven ook meer afgeleid zijn, humeurig en onrustig. Ook zal de teef vaker plassen. Dit is als het ware om haar visitekaartje te verspreiden.

Dus niet alleen voor de aanwezige reuen op het veld is heel moeilijk om bij de les te blijven, ook de loopse teef zal door haar mentale en lichamelijke toestand minder goed presteren.

Hou in deze periode vooral uw teef aan de lijn. Niet alleen zou ze weg kunnen lopen wanneer zij zelf bereid is tot paren, maar mocht er een opdringerige reu aankomen, zou ze ook uit angst weg kunnen lopen. Hou hier rekening mee!

Zoals gezegd, een loopse teef mag niet mee doen aan cursus, uzelf mag altijd aanwezig zijn om op de hoogte te blijven van de nieuwe oefeningen. Let er wel op, de loopsheid is nog niet over, wanneer het bloeden is gestopt! Het makkelijkst te onthouden is na de eerste dag dat uw teef gaat vloeien, is zij 3 weken vruchtbaar! 3 Weken is best lang om niet naar cursus te kunnen, dus wij raden u echt aan om dan in ieder geval zonder hond een keer te komen om op de hoogte te blijven.

Heeft u vragen hier over, dan kunt u natuurlijk bij onze instructeurs terecht!

Advertenties

Adverteerder #3
Copyright